2021. december 1., 8., 15., szerdánként este 18-20:00 között

Ha van már valamennyi tapasztalatod a mindfulness-szel, és szeretnéd bővíteni a tapasztalatod, gyakorlásod az együttérzést-önegyüttérzést és a pozitív érzelmeket fejlesztő meditációkkal, szemléletmóddal.

Minden fájdalom megérdemli, hogy az együttérzés meleg ölelésében tartsuk, és ezáltal megtörténhessen a gyógyulás

Kristin Neff

A legtöbben együttérzéssel fordulunk egy barátunk vagy szerettünk felé, ha az illető rosszul érzi magát. Milyen lenne, ha mi magunk is részesülnénk ebben a kedvességben és együttérzésben, amikor szenvedünk, kudarc ér, vagy értéktelennek érezzük magunkat? Egyetlen dologra van szükség ehhez: hogy magunkat is belefoglaljuk „együttérzésünk körébe”. Alapjában véve tehát egyszerű dologról van szó.

A mindfulness, azaz a tudatos jelenlét és az együttérzés-gyakorlatok hatékonyságát az évezredes hagyomány, illetve a modern tudományos kutatások is megerősítik.

Mi az a tudatos önegyüttérzés?

A tudatos önegyüttérzés a mindfulness és az önmagunk iránt kifejlesztett együttérzés képességeit kombinálja, így járulva hozzá érzelmi jóllétünkhöz.

A folyamatot a mindfulness alapozza meg, az, hogy szerető éberséggel fordulunk a nehéz tapasztalatok (gondolatok, érzelmek, testi érzetek) felé is. Az önegyüttérzés ezután jön: szerető éberséggel fordulunk magunk felé is. Ez a két képesség együtt megteremti azt az alapot, hogy érzelmileg stabil jelenléttel tudjunk jelen lenni még életünk nehéz pillanataiban is.

A jó hír, hogy az önegyüttérzés bárki számára elsajátítható.

A workshopon többek közt erről lesz szó:

  • Hogyan gyakorold a mindfulnesst és az önegyüttérzést a mindennapi életben
  • Hogyan tudod kedvességgel és nem önkritikával motiválni magad
  • Hogyan tudod az értékeiddel összhangban élni az életed
  • Hogyan kezeld könnyebben a nehéz érzelmeket
  • Hogyan dolgozz a bonyolult emberi kapcsolatokkal
  • Mit tegyél, ha segítő szakmában dolgozol, és fenyeget a kiégés
  • Hogyan segíts másoknak az önegyüttérzés révén

Az önegyüttérzés az a képesség, hogy megnyugtassuk, megvigasztaljuk és megerősítsük magunkat, illetve az, hogy megvédjük magunkat, gondoskodjunk magunkról, motiváljuk magunkat – még akkor is, ha az életünkben épp nem mennek jól a dolgok.

Számos kutatás bizonyította, hogy az önegyüttérzés erősen összefügg az érzelmi jólléttel, az élet kihívásaival való megbirkózással, a szorongás és depresszió alacsonyabb szintjével, egészségesebb szokásokkal – például az étkezés és testmozgás területén – és kielégítőbb személyes kapcsolatokkal. Ez a belső erőforrás lehetővé teszi, hogy mélyebben megéljük az emberi létet, azt, hogy még inkább önmagunk legyünk.

A modulon való részvétel feltétele, hogy rendelkezz már valamennyi meditációs tapasztalattal (pl. elvégeztél már egy 8-hetes tanfolyamot vagy más úton, de legalább 2 hónapja gyakorolsz mindfulnesst), mivel az alapokra nem fogunk külön kitérni.

Szalai Balázs mindfulness-oktató

Oktató

Szalai Balázs,
mindfulness-tréner.
Több mint 25 éve foglalkozik meditációval és mindfulness-szel, illetve újabban testalapú traumamunkával. Oktatói képesítését az Oxford Mindfulness Centre-nél szerezte. A Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület tagja.

Időpont, helyszín

2021. december 1., 8., 15., szerdánként 18-20h, rövid szünettel. A Zoom videokonferencia-szoftvert fogjuk használni.

Nekem való-e?

  • A modult alapvetően azoknak ajánljuk, akik már ismerik a mindfulnesst vagy egyéb meditációs technikát gyakorolnak.
  • Az önegyüttérzés, amellett hogy csökkentheti az érzelmi stresszt, fel is tárhatja azt a fájdalmat, amit lehet, hogy évek, évtizedek óta hurcolunk magunkban. Emiatt a program során felbukkanhatnak nehéz érzelmek, esetleg régi, traumatikus emlékek. Az oktató segít abban, hogy a résztvevők biztonságban és kényelemben érezzék magukat, de a résztvevőknek a program előtt tudatosítaniuk kell, hogy alapvetően ők felelősek a saját érzelmi jóllétükért.
  • A tudatos önegyüttérzésnek terápiás, gyógyító hatása lehet, de nem terápia. A programban a hangsúly a tudatos jelenlét és az önegyüttérzés készségeinek fejlesztésén van. A program nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológiai kezelést, tehát a tanfolyamon való részvétel feltétele, hogy a jelentkező jelenleg ne küzdjön olyan súlyos lelki problémákkal, amelyek szakpszichológiai / pszichiátriai kezelést igényelnek (ilyen például a kábítószerhasználat, pszichózis, akut depresszió, öngyilkossági hajlam, terápiát igénylő szorongás / pánikbetegség vagy közeli hozzátartozó közelmúltbéli elvesztése). Ha kétségeid vannak, mindenképp beszéld meg ezeket a tanfolyam előtt az oktatóval.

A modul díja 24.000 Ft. A helyeket a befizetés sorrendjében töltjük fel.

A workshopon maximum 15 hely van, ezért ha érdekel, jelezd időben!

Ha a díj kifizetése most nehézséget okoz, keress meg, és találunk megoldást.

Videokonferencia útján fogunk találkozni, így az ország bármely pontjáról vagy külföldről is tudsz csatlakozni.

Fontos, hogy a tanfolyam ideje alatt rendszeres napi gyakorlásra is szükség lesz, aminek időtartama fél-egy óra. Ha jelenlegi élethelyzeted ezt nem teszi lehetővé, érdemesebb egy olyan időszakban belekezdeni, amikor erre időt tudsz szánni.

Jelentkezés

(A hozzájárulást ne felejtsd el elolvasni és bekattintani, különben nem érvényes a jelentkezésed. A tájékoztató levelet személyesen küldöm majd el, ezért nem fogsz azonnal automatikus választ kapni, és kérlek, nézd majd meg a levélszemét mappában is.)

(Visited 1 976 times, 1 visits today)