A szorongás jel arra, hogy odafigyeljünk, és lehetőség, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat. Ha megjelenik a szorongás, vagy átadjuk magunkat neki, és beleveszünk az érzelmi drámába, katasztrófahangulatba hajszolva magunkat, vagy használhatjuk hatékonyságnövelő eszközként. (Itt persze nem a bénító, pszichológusi segítséget igénylő szorongásról beszélünk, hanem arról az aggodalmaskodásról, ami mindannyiunkat elfog időről-időre.) Íme a szorongás három lehetséges forrása, és hogy mit kezdhetünk velük:

1. Félelem a veszteségtől

Sokszor attól félünk, hogy elveszítjük a tiszteletet vagy szeretetet, ha hibázunk valamiben. De legtöbbször ezek alaptalan aggodalmak vagy hibás feltételezések, amelyeket a félelemmel teli, fáradt, irányítás nélküli tudat termel. Legközelebb, amikor aggódsz vagy szorongsz, vegyél pár mély, nyugodt lélegzetet, és kérdezd meg magadtól: „Használhatom-e ezt az energiát arra, hogy elérjek valamit, vagy itt fogok ülni attól félve, hogy elveszítek valamit? Mit tehetek azért, hogy felkészítsem magamat, és minimalizáljam az esélyét, hogy rosszra forduljanak a dolgok?” Ezután gondolkozzunk el azon, mit tehetünk, hogy előremozdítsuk a helyzetet. Sokszor a legegyszerűbb módja az aggodalom felszámolásának, ha egy kis lendületet veszünk.

2. Félelem a nehézségektől

Van, hogy a szorongás abból származik, hogy úgy érezzünk, nem vagyunk elég erősek vagy felkészültek arra, hogy egy nehéz szituációt kezeljünk. De ezt a feltételezést is meg kell kérdőjeleznünk. Megeshet, hogy korábban sokkal keményebb helyzetekkel is találkoztunk, és átvészeltük azokat. Most felhasználhatjuk a szorongást arra, hogy egyet hátralépjünk, és jobban felkészüljünk az előttünk álló kihívásra. A szorongást átfordíthatjuk erővé, a felkészülés fegyverévé. Bármivel is kell szembenéznünk, kezelni tudjuk, ha megfelelően felkészülünk, segítséget kérünk vagy nyitottak vagyunk a tanulásra és arra, hogy bátrak legyünk nehéz helyzetekben. Az eszközök, amelyekkel kezelni tudjuk az élet nehézségeit, már megvannak bennünk.

3. Félelem a csalódástól

Máskor attól félünk, hogy szomorúak leszünk vagy negatív érzelmeket élünk át, ha valami rosszul alakul. De lehet, hogy most annak van itt az ideje, hogy az utazásra koncentráljunk, és ne a célállomásra. Egyszerűen figyeljünk arra, hogy a legjobbat nyújtsuk a helyzetben, és emlékezzünk rá, hogy minden jól fog alakulni, ha képesek vagyunk tanulni, és esetleg segítséget is kérni az úton. Minden rendben lesz, ha mozgásban maradunk, és haladunk a céljaink felé.

(Visited 292 times, 1 visits today)