A tanfolyam a hagyományos nyolc hetes formátumban, élő videókapcsolattal lesz megtartva. A jelenlegi nehezebb helyzetre való tekintettel most mindenki kedvezményesen vehet részt rajta.

Az időpontokért görgess lejjebb!

„Amikor együttérzéssel fordulunk magunk felé, akkor tiszteljük és elfogadjuk az emberi mivoltunkat.”

Kristin Neff

A legtöbben együttérzéssel fordulunk egy barátunk vagy szerettünk felé, ha az illető rosszul érzi magát. Milyen lenne, ha mi magunk is megkapnánk ezt a kedvességet és együttérzést, amikor szenvedünk, kudarc ér, vagy értéktelennek érezzük magunkat? Egyetlen dologra van szükség ehhez: hogy magunkat is belefoglaljuk „együttérzésünk körébe“. Alapjában véve egyszerű dologról van szó.

A tudatos önegyüttérzés a mindfulness és az önmagunk iránt kifejlesztett együttérzés képességeit kombinálja, így járulva hozzá érzelmi jóllétünkhöz.

A folyamatot a mindfulness alapozza meg, az, hogy szerető éberséggel fordulunk a nehéz tapasztalatok (gondolatok, érzelmek, testi érzetek) felé is. Az önegyüttérzés ezután jön: szerető éberséggel fordulunk magunk felé is. Ez a két képesség együtt megteremti azt az állapotot, hogy érzelmileg stabil jelenléttel tudjunk jelen lenni még életünk nehéz pillanataiban is.  

Photo by Mario Dobelmann on Unsplash

Az önegyüttérzés az a képesség, hogy megnyugtassuk, megvigasztaljuk és megerősítsük magunkat, illetve hogy megvédjük magunkat, gondoskodjunk magunkról, motiváljuk magunkat – még akkor is, ha az életünkben épp nem mennek jól a dolgok. 

Számos kutatás bizonyította, hogy az önegyüttérzés erősen összefügg az érzelmi jólléttel, az élet kihívásaival való megbirkózással, a szorongás és depresszió alacsonyabb szintjével, egészségesebb szokásokkal – például az étkezés és testmozgás területén – és kielégítőbb személyes kapcsolatokkal. Ez a belső erőforrás lehetővé teszi, hogy mélyebben megéljük az emberi létet, azt, hogy még inkább önmagunk legyünk. 

A jó hír, hogy az önegyüttérzés bárki számára megtanulható. 

A kurzuson többek között ezzel fogunk foglalkozni:

 • Hogyan gyakorold a mindfulnesst és az önegyüttérzést a mindennapi életben
 • Mi az önegyüttérzés tudományos háttere
 • Hogyan használd arra az önegyüttérzést, hogy az értékeiddel összhangban éljed az életed
 • Hogyan kezeld könnyebben a nehéz érzelmeket
 • Hogyan motiváld magad kedvességgel és ne önkritikával
 • Hogyan dolgozz a bonyolult kapcsolatokkal
 • Mit tegyél, ha segítő szakmában dolgozol, és fenyeget a kiégés
 • Hogyan gyakorold az önértékelés művészetét
 • Hogyan tudsz másoknak is megtanítani egyszerű önegyüttérzés-képességeket

A kurzushoz nem szükséges a mindfulness vagy egyéb meditációs technikák előzetes ismerete, mindenki számára nyitva áll. A program rövid előadásokból, gyakorlatokból, meditációból, csoportmegbeszélésből és otthoni gyakorlásból áll. 

Egy friss vizsgálat kimutatta, hogy a tudatos önegyüttérzés gyakorlása növeli az önmagunk és mások irányába mutatott empátiát, a tudatosságot és az élettel való általános elégedettséget. Emellett csökkentette a depresszió, a szorongás és a stressz tüneteit. Az elért eredmények egyenesen arányosak voltak azzal, hogy a résztvevők mennyit gyakoroltak a mindennapokban. A program szerves része ezért az otthoni gyakorlás, amely naponta nagyjából fél órát vesz majd igénybe.

Bánjunk magunkkal ugyanazzal a kedvességgel, törődéssel és együttérzéssel, ahogy azt egy jó baráttal, sőt akár egy idegennel tennénk. Szomorú, de szinte nincs még egy olyan ember, akivel olyan rosszul bánnánk, mint önmagunkkal.

Kristin Neff – Együttérzés önmagunkkal, Ursus Libris 2014

Az önegyüttérzésnek megvan az a hatása, hogy egyfelől csökkentse az érzelmi stresszt, másrészt hogy feltárja azt a fájdalmat, amit lehet, hogy évek, évtizedek óta hurcolunk magunkban eltemetve. Emiatt a program során felbukkanhatnak nehéz érzelmek, esetleg régi, traumatikus emlékek. Az oktatók szem előtt tartják, hogy a résztvevők biztonságban és kényelemben érezzék magukat a program során, de a résztvevőknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy alapvetően ők felelősek a saját érzelmi jóllétükért. 

A tudatos önegyüttérzésnek terápiás, gyógyító hatása lehet, de nem terápia. A programban a hangsúly a tudatos jelenlét és az önegyüttérzés készségeinek fejlesztésén van. A program nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológiai kezelést, tehát a tanfolyamon való részvétel feltétele, hogy a jelentkező jelenleg ne küzdjön olyan súlyos lelki problémákkal, amelyek szakpszichológiai / pszichiátriai kezelést igényelnek (ilyen például a kábítószerhasználat, pszichózis, akut depresszió, öngyilkossági hajlam, terápiát igénylő szorongás / pánikbetegség vagy közeli hozzátartozó közelmúltbéli elvesztése). Ha kétségeid vannak, mindenképp beszéld meg ezeket a tanfolyam előtt az oktatókkal.

Oktatók

Kabai József
MSC-tréner

14 éve, egy krónikus fejfájás miatt kezdett el meditálni és a spirituális hagyományokkal foglalkozni.
Különböző mindfulness-kurzusok elvégzése után, Tudatos Önegyüttérzés tanári képesítését Németországban kapta meg Kristin Nefftől és Chris Germertől. Nevéhez fűződik még a Tudatos étkezés c. könyv hanganyagának elkészítése is.

Szalai Balázs mindfulness-oktató

Szalai Balázs
MBCT-tréner

25 éve foglalkozik meditációval és mindfulness-szel. Oktatói képesítését az Oxford Mindfulness Centre-nél szerezte. A Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület tagja.

Időpont, helyszín

2020. október 31-től 8 héten keresztül minden szombaton, reggel 9.00-11.45 között. 

Videokonferencia útján fogunk találkozni, így az ország bármely pontjáról vagy külföldről is tudsz csatlakozni. (Sőt, a csoport résztvevői egy hétig visszanézhetik a foglalkozások felvételét is, ha egy-egy alkalmon valaki nem tud részt venni.)

Fontos, hogy a tanfolyam ideje alatt rendszeres napi gyakorlásra is szükség lesz, aminek időtartama fél-egy óra. Ha jelenlegi élethelyzeted ezt nem teszi lehetővé, érdemesebb egy olyan időszakban belekezdeni, amikor erre időt tudsz szánni.

Nekem való-e?

 • A tanfolyamhoz teljesen kezdőként is lehet csatlakozni, nem kell attól félned, hogy nehéz vagy érthetetlen lesz.
 • Azoknak is ajánljuk, akik már ismerik a mindfulnesst, részt vettek korábban rövidebb tanfolyamon, esetleg egyénileg már elkezdtek gyakorolni, és úgy érzik, itt az ideje belevágni egy 8-hetes kurzusba.
 • A program nem helyettesíti az orvosi vagy pszichológiai kezelést, ezért a tanfolyamon való részvétel feltétele, hogy a jelentkező jelenleg ne küzdjön olyan súlyos lelki problémákkal, amelyek szakpszichológiai / pszichiátriai kezelést igényelnek, ilyen a kábítószerhasználat, pszichózis, akut depresszió, öngyilkossági hajlam, terápiát igénylő szorongás / pánikbetegség vagy közeli hozzátartozó közelmúltbéli elvesztése. Ha kétségeid vannak, mindenképp beszéljük meg ezeket a tanfolyam előtt.

A tanfolyam díja

A tanfolyam díja normál esetben 56.000 Ft, de mivel a jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy elérhetőek legyenek a módszerek, szeretnénk megkönnyíteni a részvételt.

A közoktatásban és közegészségügyben dolgozók, illetve nyugdíjasok, diákok korábban is 50%-os áron vehettek részt, ezt a kedvezményt a járvány kezdetekor megnyitottuk mindenkinek, aki igényt tart rá.
Így a 8-hetes tanfolyam 28.000 Ft-ba kerül.

Mindenki másnak harmadával csökkentettük az árat,
így 38.000 Ft a részvételi díj.

Ha úgy érzed, hogy a helyzeted lehetővé teszi (ezzel egyben támogatva mások részvételét is),
az 56.000 Ft-os, teljes áron is részt vehetsz.

Csak rajtad múlik, melyik lehetőséget választod, nem szükséges megindokolnod.

Ha biztosan jönnél, de a díj kifizetése most nehézséget okoz, vagy részletekben szeretnél fizetni, keress meg, és találunk megoldást.

Kérlek, olvasd el az általános szerződési feltételeket.

Jelentkezés

(A hozzájárulást ne felejtsd el elolvasni és bekattintani, különben nem érvényes a jelentkezésed. A tájékoztató levelet személyesen küldjük majd el, ezért nem fogsz azonnal automatikus választ kapni, és kérlek, nézd majd meg a levélszemét mappában is.)

(Visited 2 054 times, 3 visits today)